2011. december 2., péntek

Mamuszkák

Egyre hidegebb van, többet kell fűteni. Már a lányok is egyre sűrűbben kérnek magukra itthon is pulóvert, és zokniban alszanak. Mondjuk ennek a fő oka, hogy éjjel folyton lerúgják a takarót. :) A kicsi lányom eléggé meg is van fázva.
A lakás nagy részén szőnyeg van, annyira nem fázik a lábuk, de kint a konyhában kőpadló lett lerakva. A papucsot nem nagyon szeretik, ezért csináltam nekik maradék fonalból egy-egy mamuszt, és a horgoló tűn van már a következő adag, hogy legyen váltás is.  Nagyon egyszerűen elkészíthető: Először az orr részt készítem el. 8 egyráhajtásos pálcát (erp) körré alakítok egy hamispálcával (hp). Ezzel el is készült az első kör. A következőnél már minden erp-ra kettőt hurkolok, szóval megduplázom a szemek számát. Ezt is hp-val zárom. A harmadiknál az első szemet szaporítom, a másodikat nem, és így tovább. Minden páratlanba horgolok csak dupla erp-t.A negyedik sornál is az első pálcák lesznek a duplák, de itt már a másodikon kívül a harmadikat is szimplán horgolom. A kicsi mamuszkát innen már nem szaporítottam tovább, de a nagyobbakra jön még egy sor, ahol az első dupla pálcákat 3 szimpla követi. Minden kört hp-val fogok össze.
Innen következnek a félpálcás (fp) körök, amiket ismét hp-val zárok le. Ezeket a köröket, addig folytatom, amíg el nem érem a nekem tetsző magasságot. Ez mindenkinek egyéni, ízlés és lábméret függvénye.
Következik a talprész kialakítása. A kicsi mamuszkánál ez 24 fp-t jelent, a nagyobbaknál pedig 30-et. Innen oda-vissza kell horgolni egymás után a fp-kat, a sor elején én két láncszemet horgoltam, hogy meglegyen a magassága a kezdő szemnek is. Amikor elértem a megfelelő hosszt, egyszerűen csak félbehajtottam, és összehorgoltam az utolsó sort. Már csak a díszítés jött, ami a szegélyt és a kis virágot jelenti a mamuszokon.





És mutatom a második adventi naptárt is, amin Patti és Kevin követi a napok múlását. Ez méretében akkora mint az első, de az alapszín eltérő.


Valaki elárulhatná a titkot, hogy ebben a komor időben, hogy lehet szebb képeket készíteni?

Nagyon örülök, hogy sokan olvastok. Meglepő, hogy alig indultam el, ez a 20. post, és már is meghaladta az olvasóim száma a 700-at. Köszönöm nektek :)









1 megjegyzés:

  1. Még tavalyról van egy befejezetlen mamuszom. Egyet sikerült készítenem ajándékba, itt a link.
    http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=3560

    VálaszTörlés