2011. november 26., szombat

Idő

Nagyon kevés az egy napra eső órák száma, és még gyorsan is telik. Nyakunkon a karácsony, és még semmit nem gondoltam át, semmit nem készítettem, egyenlőre úgy tűnik, hogy az utolsó napokban fogok rohangálni minden felé. Más is így van vele? Nagyon rásegít erre, hogy kisebbik lányommal szokjuk a bölcsit. Kisebb-nagyobb sikerekkel, és már egy jó kis takonykórt is összeszedett.
Maradék kis időmben azért alkotgatok. Készült még egy adventi naptár (erről majd hozok fotót), sorra kerülnek ki kezeim közül a filcdíszek. Sietnem is kell, mert hamarosan itt a karácsonyi ovis vásár, és még tervezek egyéb szépségekkel is előállni. A pandácskáknak készül a fa alá még két babzsákfotel, lányoknak is szeretnék varrni sapkákat, babatakarókat. Úgyhogy van tennivaló bőven, de az az igazi karácsonyi láz még nem kapott el.

2011. november 19., szombat

Szombat

Hét vége van, és itthon a férjem. Úgyhogy tudok varrogatni, van aki lefoglalja a lányokat :) Neki is álltam az elmaradásaimnak. Szabtam, varrtam, öltögettem. Most két gyorsan összeállított ajándékot mutatok.
Egy köszönő ajándék készül egy ismerősnek. Varrtam a karácsony jegyében egy kis asztalterítőt, és került még a csomagba néhány karácsonyfa dísz is. Örültek az apró figyelmességnek.

 

A másik meglepetés pedig egy baba születése alkalmából készült, Apró figyelmesség a szobájába. Milán csütörtökön látta meg a napvilágot. Hosszú, boldog életet kívánok neki :)

 

Reményiem szerint holnap be is tudom fejezni, amit erre a hétvégére terveztem.






2011. november 17., csütörtök

Barnusnak

Nagyon kedves ismerősöm, Maja megkért, hogy varrjak kisfiának, Barnusnak egy adventi naptárt. Elmondta, hogy mire gondolt, én meg mértem, számolgattam. Csak két fix kérése volt, hogy a 6-os és a 24-es zsebeken szerepeljen egy mikulás, illetve egy karácsonyfa. Kicsit változtattam a méreten, a zsebek elosztását is elrendeztem, és mikor késznek láttam a tervet neki is álltam. Egy 60*60-as piros mintás alapra került a 24 darab 8*8-as filczseb, piros, fehér és zöld színben. Ezekre kerültek a számok, és egyéb kis díszítések. Hogy falra lehessen akasztani varrtam rá 3 darab bujtatót is.




Próbáltam róla egy jól sikerült fotót készíteni, de nagyon nem sikerült. A kép egyáltalán nem adja vissza, hogy milyen szép, élénk színei vannak. Remélem örömüket lelik majd benne, édesanya és kisfia egyaránt :)









2011. november 13., vasárnap

Egy kis gasztro

Nem szeretnék a gasztrobloggerek babérjaira törni, de ezt a receptet meg kell osztanom veletek. Ma nálunk lasagne készült, eredeti olasz recept alapján. Hoop barátnőm volt olyan kedves és megosztotta velünk az ő általa is használt receptet. Ez alapján készítettem én is.
Főztem egy paradicsomos, darált húsos ragut, egy jó kis besamel mártást. A receptben parmezán sajt volt megadva, de én ez helyett egy semlegesebb ízű sajntot választottam. Az étel alapját magam gyúrtam, 40 deka lisztből. Elkezdtem a hozzávalókat rétegezni, és forró sütőben készre sütöttem. Mit szépítsem a dolgot, nagyon jó lett, a lányaim is nagy örömmel ették.


Valódi Lasagne:
Ragu:
egy fej hagyma,egy sárgarépa,petrezselyem levél,egy zellernek a szára leveslestől. Ezeket leturmixoljuk vagy apróra vágjuk,olajon dinsztelni kb 20 percet. Ez után hozzáadjuk a darált  húst (kb 700gr 300marha,400 gr disznó). Ezt addig keverjük míg a hús kifehéredik. Felöntjuk egy pohár száraz vörösborral, majd ezt erős tűzön elpárologtatjuk (kb5-10 perc). Felöntjük paradicsom sűrítménnyel. Kb.  2 üveg 7 decist vesz fel ha nagyon sűrű, akkor meg egy fel üveggel adjatok hozza, aztán lassú tűzön főzzük kb 2 órát(kuktában kb 30 perc)

besamel:
1 liter tej
60gr liszt
50gr vaj
szerecsendió ,só
A vajat felolvasztjuk és beletesszük a lisztet. Simára kavarni, aztán lassan felöntjuk a tejjel és sűrűre főzzük, fűszerezzük
.
A tepsibe vagy jénaiba, alulra teszünk ragut, rá besamelt. Erre jönnek a tészta lapok, aztán ragu, besamel, parmezán sajt,tészta. Addig rakosgatjuk, amíg fér a tálba. Hagyjatok 1cm helyet a végén, mert az étel megdagad és akkor kimászik a tepsiből.


Jó étvágyat :)

2011. november 11., péntek

Filcmézik

Ezek a filcmézik mézeskalács színű gyapjúfilcből készülnek. Lassan haladok, mert a lányaim csinálnak nekem programot, de ők is szoktak aludni, úgyhogy ilyenkor belendülök. Úgy szeretem végezni a munkát, hogy lépésenként készítek egy-egy tárgyat. Ezek a mézikék most 10 féle formát öltenek, és nem csak a lépéseket készítem sorba, de a formákat is szépen egymás után :)Lefényképeztem  a mintadarabokat. Megpróbálom úgy díszíteni a őket, hogy ne nagyon legyen két azonos. Kicsi vatelinnel vannak töltve, és finoman illatoznak. Van köztük piros, és zöld is, ezeket csak kipróbáltam, hogyan is mutatnak.Majd mutatom az egész filcsereget.



2011. november 6., vasárnap

Kalóriamentes szaloncukor

Minden évben veszek szaloncukrot. A fára nem teszek túl sokat, inkább kosárban kerül a fa alá. Évről évre egyre több szaloncukor marad meg. Már tavaly is készítettem ilyen helyes karácsonyfadíszeket, idén is nekiestem. Varrogattam géppel, szabtam, daraboltam, de az igazi munkát kézzel végeztem el. Lett is egy jó adag. Három színben készítettem, de a mintájuk azonos. A beléjük csempészett fűszertől nem csak mutatósak, de illatosak is. Olyan kis szépségesek, időtállóak :)



2011. november 3., csütörtök

Adventi naptár

A gyerekek talán jobban tűrik a hosszú idő kivárását karácsonyig, ha van egy adventi naptár. Ezen soron tudják követni a napok múlását.Lassan időszerű lesz egy ilyen kalendárium elkészítése nálunk is. Nekünk bolti van, amibe mi dugdossuk bele a kincseket, de terveben van egy elkészítése. Egy varrottat szeretnék, de a mai állás szerint talán jövőre elkészülök vele. Addig is itt van két kedves barátnő alkotása. Boszi csodás joghurtos dobozai, és Hoop keze munkáját díszérő darabok.